Foglalás

Foglalás telefonon
(00 36) 94 558-030

Környékbeli látnivalók

SZOMBATHELY


Tavaszi Fesztivál, Szent György-napi Kézműipari Vásár, Savaria Nemzetközi Táncverseny, Leopold Bloom Nap, Bartók Szeminárium és Fesztivál, Savaria Karnevál, Pannon Ősz.

A ma 90 ezer lakosú Szombathely területét több ezer esztendőn át számos nép lakta. Az utak találkozásánál, az Adriát a Baltikummal összekötő borostyánkőút mellett alapította Claudius császár i.sz. 43-ban Colonia Claudia SAVARIAt, amely az egykori római provincia, Pannonia Superior virágzó központjává fejlődött. Vas megye székhelye az i.sz. 50 körül Claudius császár által alapított Savaria helyén alakult ki, a várost a Borostyánkő út mellett hozták létre. A római kor épületek maradványai a Romkertben és az Iseumban láthatók.

A középkori eredetű emlékek közül kiemelkedő a Szent Márton templom és a Ferences templom. Szombathelyen született Szent Márton, a középkor egyik legnépszerűbb szentje, akiről minden évben Márton napon megemlékezünk. A mezővárosi rangot kapott településre a török támadások miatt veszélyeztetett Vasvárról helyezték át a megyeközpontot 1578-ban. Igazi fejlődés a Püspökség létrehozása, 1777 után következett be. A város első püspöke, Szily János idejében alakították ki a mai barokk városközpontot. Ebből az időből maradt fenn többek között a Püspöki Palota, a Székesegyház, és a Szeminárium épülete. A város főterén, az egykori piactéren 18-19. században épült polgárházak láthatók, melyek közül nemzetközi hírnévre tett szert a 40. számú, melyben James Joyce Ulysess című regényének főszereplője, Leopold Bloom lakott.

A nagyszámú közgyűjteményből érdemes meglátogatni: a Savaria Múzeumot (régészeti kiállítások, kőtár), a Smidt Múzeumot (magánygyűjtemény régi bútorokkal és használati tárgyakkal) és a Képtárt (modern művészeti alkotások). A Vasi Múzeumfaluban a megye népi építészeti emlékeit mutatják be szabadtéren. Érdemes még meglátogatni a Kámoni Arborétumot, ahol mintegy 2500 növényfajt mutatnak be.

A megyeszékhely gazdag kulturális programokban, néhányat kiemelve: Tavaszi Fesztivál, Szent György-napi Kézműipari Vásár, Savaria Nemzetközi Táncverseny, Leopold Bloom Nap, Bartók Szeminárium és Fesztivál, Savaria Karnevál, Pannon Ősz.
 KIEMELT ajánlatok


További ajánlataink

  • Vezetéknév
  • Keresztnév
  • E-mail
  • Üzenet

CARAMELL PREMIUM RESORT **** superior
H-9740 Bükfürdő, Európa út 18. • Tel.: (00 36) 94 558-030 • (00 36) 30 616 8321 • Fax: (00 36) 94 558-031 • info@caramell.hu • www.caramell.hu